top of page

De verschillende soorten dakbedekking voor platte daken van industriële gebouwen


In de wereld van platte daken voor industriële gebouwen is de keuze van dakbedekking van cruciaal belang. Verschillende materialen en systemen bieden elk hun eigen voordelen en nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op de diverse soorten platte dakbedekkingen die worden gebruikt in de bouwsector.

1. Bitumen: Een Klassieke Keuze


Bitumen is een tijdloze favoriet voor platte daken in industriële bouwprojecten. Zijn populariteit dankt het aan bewezen duurzaamheid en waterdichtheid. Dit materiaal, vaak toegepast in meerdere lagen, biedt uitstekende bescherming tegen de diverse weersomstandigheden. Zijn robuustheid maakt het geschikt voor industriële gebouwen waar betrouwbaarheid essentieel is. Het installatieproces van bitumen vereist vakmanschap, maar de investering vertaalt zich in een langdurige en kostenefficiënte dakbedekking die goed standhoudt tegen alle mogelijke weersomstandigheden in Vlaanderen.


Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van bitumen:

 

 • Duurzaamheid: Bitumen heeft een lange levensduur en is goed bestand tegen extreme weersomstandigheden.

 • Prijs: Over het algemeen is bitumen, net als TPO, een kosteneffectieve keuze.

 • Onderhoud: Relatief eenvoudig te onderhouden en te herstellen.

 • Kleuren: Standaard is bitumen te verkrijgen in het zwart. Maar bitumen is ook in het wit beschikbaar.

2. EPDM: Synthetische Elegantie


EPDM (ethyleenpropyleendieenmonomeer), een synthetisch rubbermateriaal, geniet groeiende populariteit vanwege zijn opmerkelijke eigenschappen. Zijn indrukwekkende flexibiliteit maakt het bij uitstek geschikt voor platte daken. Dit materiaal is niet alleen buigzaam tijdens installatie, maar behoudt ook zijn elasticiteit gedurende de ganse levensduur, waardoor het bestand is tegen scheurvorming. Milieuvriendelijkheid is een bijkomend voordeel, aangezien EPDM recycleerbaar is. De UV-bestendigheid en weerstand tegen ozon maken dit materiaal tot een duurzame keuze, ideaal voor de alsmaar warmer wordende zomers in ons land.

 

Hier zijn enkele redenen waarom EPDM een aantrekkelijke keuze is:

 

 • Flexibiliteit: EPDM is zeer flexibel, wat het installatieproces vergemakkelijkt en zorgt voor minder kans op scheuren.

 • Milieuvriendelijk: Het materiaal is recycleerbaar en heeft een lange levensduur.

 • Weerstand: Bestand tegen ozon, UV-stralen en extreme temperaturen


3.  TPO: Thermoplastisch Olefine als Modern Alternatief

 

TPO (Thermoplastisch Olefine) vertegenwoordigt een modern alternatief voor platte dakbedekking, gekenmerkt door zijn eigentijdse voordelen. Dit materiaal biedt niet alleen uitstekende energie-efficiëntie, maar ook milieuvriendelijkheid. TPO reflecteert zonnestralen, waardoor de warmteabsorptie wordt verminderd en het energierendement wordt verbeterd. Zijn recycleerbaarheid en chloorvrije samenstelling dragen bij aan een groenere keuze. TPO wordt vaak in rollen geleverd, waardoor de installatietijd verkort wordt. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor moderne industriële gebouwen die streven naar duurzaamheid en efficiëntie.

 

Hier zijn enkele redenen waarom TPO een interessante keuze is:

 

 • Energie-efficiëntie: Reflecteert zonnestralen, wat de energie-efficiëntie van het gebouw kan verbeteren.

 • Milieuvriendelijk: TPO is recycleerbaar en bevat geen chloor, waardoor het als milieuvriendelijk wordt beschouwd.

 • Eenvoudige installatie: TPO wordt vaak in grote rollen geleverd, wat de installatietijd kan verkorten.

 • Kleuren: net zoals andere soorten dakbedekking is ook TPO beschikbaar in het wit.

 • Prijs: TPO bevindt zich qua prijsklasse in dezelfde categorie als bitumen.


Tabel: Vergelijking van Verschillende Plat DakbedekkingenEigenschap

Bitumen

EPDM

TPO

Duurzaamheid

Hoog

Hoog

Gemiddeld

Prijs

Laag-Middel

Hoog

Middel

Onderhoud

Eenvoudig

Eenvoudig

Eenvoudig

Milieuvriendelijkheid

Matig

Hoog

HoogContacteer ons


Bij het kiezen van platte dakbedekking voor industriële gebouwen is het van groot belang om rekening te houden met de specifieke behoeften van het gebied en het type industrie. Bitumen, EPDM en TPO bieden elk unieke voordelen, en de keuze moet gebaseerd zijn op factoren zoals duurzaamheid, prijs, onderhoud en milieuvriendelijkheid.


Wat platte dakbedekking betreft is er geen one-size-fits-all oplossing, maar met de juiste kennis kunnen eigenaren van industriële gebouwen weloverwogen beslissingen nemen om de levensduur en prestaties van hun daken te optimaliseren.

20 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page