In 2017 verminderen er heel wat premies dus maak nog gebruik van huidig premiestelsel voor dakisolatie

Vanaf 1 januari 2017 mogen we ons aan een aantal nieuwigheden verwachten op het vlak van energiepremies. De huidige premies kan je nog aanvragen als je eindfactuur in 2016 is afgehandeld. Een overzichtje van wat ons allemaal te wachten staat.


Premies afgebouwd voor dak en glas


Momenteel kunnen we nog genieten van verschillende individuele premies wanneer we onze woning energievriendelijker maken. Denk maar aan premies voor dakisolatie, het na-isoleren van de spouwmuur, enzovoort. Zoals al meermaals aangekondigd, zal de Vlaamse regering een aantal premies afbouwen. Dat geldt voor dakisolatie en glasisolatie. Twee renovaties die ervoor zorgen dat je woning meteen heel wat energie-efficiënter wordt. Door het afbouwen van de premies wil de regering heel wat renoveerders aanmoedigen om nog dit jaar volop in te zetten op deze twee ingrepen. Wat glasisolatie betreft, zal je nog enkel een premie krijgen voor het installeren van superisolerend glas met een U-waarde van maximum 1,1. Zakken ook: de premies voor spouwmuurisolatie (vanaf 2018 nog 5 euro per m²) en zonneboilers (maximaal 40 % ondersteuning per installatie). Ofwel is daar het terugbetalingseffect groot genoeg. Ofwel worden ze aangepast aan de dalende prijzen op de markt.

Van zes naar twee dakisolatiepremies


De Vlaamse regering voerde ook een vereenvoudiging door van de premies voor dakisolatie. Blijven over: een premie voor doe-het-zelvers en een premie voor werken met aannemers.
Verdwijnt: het bijkomend onderscheid in premies bij je keuze van dikte van isolatiemateriaal (R-waarde van minstens 3,5 , 4 of 4,5 m²K/W). Die ligt vanaf nu vast op 4,5 m²K/W. Van zes naar twee premies dus.


Vaarwel combipremie...


Vanaf volgend jaar verdwijnt ook de combipremie. Die is goed voor een extra besparing als je muurisolatie en het plaatsen van nieuwe ramen combineert (maximaal 2.100 euro).
Een succesvolle premie bij het grote publiek, volgens de Vlaamse regering. Maar niet ingrijpend genoeg, met het oog op een Vlaanderen dat volop inzet op totaalrenovaties.


Hallo totaalrenovatiebonus


In de plaats komt de totaalrenovatiebonus. Het opzet: combineer binnen de vijf jaar drie of meer van onderstaande groene investeringen. 

  • Dak
  • Beglazing
  • Muur
  • Vloer
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Ventilatie

De opbrengst voor jou? Een totaalrenovatiebonus bovenop de individuele premies. Als je drie ingrepen combineert, krijg je een bonus van 1.250 euro. Combineer je ze alle zeven, dan krijg je een maximale extra premie van 4.750 euro.

Contacteer ons nu voor een gratis offerte op maat!