Staat u op het punt om uw plat dak te renoveren? Dan is er doorgaans één grote vraag die eerst beantwoord moet worden: Breek je het bestaande dak volledig op of bouw je verder op de huidige dakopbouw?
Beide opties hebben hun voordelen, nadelen en aandachtspunten. In dit blogartikel leest u wat de mogelijkheden zijn en waar u best rekening mee houdt.
Twee benaderingen voor een dakrenovatie
Bij de renovatie van een plat dak kan u kiezen uit twee benaderingen:
Het opbreken van de bestaande dakopbouw: hierbij wordt het oude dak volledig verwijderd tot op de draagstructuur.
Verder bouwen op de bestaande dakopbouw: de huidige dakopbouw blijft behouden en vormt de basis voor de renovatie.
De keuze hangt af van meerdere factoren:
· De staat van het dak
· Materiaalvoorkeuren en technische eisen
· Uw budget
· Voorkeuren op het gebied van duurzaamheid.
Optie 1: Opbreken van de bestaande dakopbouw
Soms is opbreken de enige optie. Het klinkt ingrijpend, maar in sommige gevallen is dit noodzakelijk om een veilige, kwalitatieve en duurzame oplossing te bekomen.
1. De staat van de bestaande opbouw
Is uw huidig dak beschadigd, verouderd of in slechte staat? Dan neem je er beter afscheid van. Typische problemen zijn:
Vochtproblemen: Water in de isolatielaag verlaagt de kwaliteit en kan schimmels veroorzaken.
Slechte hechting: Wanneer bestaande lagen zoals het dampscherm of de toplaag niet goed vastzitten, kan ook de nieuwe opbouw niet stevig worden bevestigd.
Beschadigde toplaag: Een beschadigde toplaag kan er voor zorgen dat nieuwe materialen niet goed hechten.
In deze gevallen is het veiliger om opnieuw te beginnen vanop de dakstructuur.
2. Incompatibele materialen
Niet alle dakmaterialen zijn compatibel. Een oude dakopbouw kan dus je renovatiemogelijkheden beperken op het vlak van materiaal- en bevestigingskeuze.. Wil je gebruik maken van moderne technieken of isolatiematerialen, dan kan de oude dakopbouw in de weg staan.
3. Hoogtebeperkingen
Bij-isoleren verhoogt de totale dakconstructie. Maar wat als je ramen, deuren of dakranden al op de minimale hoogte van het dakoppervlak zitten? Dan is opbreken vaak de enige oplossing om binnen de juiste afmetingen te blijven en problemen met wateroverlast in de toekomst te vermijden.
4. Beperkingen van het gewicht
Het totale gewicht van uw dakopbouw kan cruciaal zijn, zeker wanneer u bijkomende zonnepanelen wilt plaatsen. Het dak mag niet te zwaar worden anders riskeert u een overbelasting van de draagstructuur. Door de bestaande opbouw te verwijderen, beperkt u het gewicht en heeft u meer vrijheid in uw keuze van nieuwe isolatie en dakdekkingsmaterialen.
5. Aangetaste draagstructuur
De draagstructuur is de basis van uw dak. Als deze is aangetast door bijvoorbeeld rot of corrosie, is het essentieel om alles tot op de draagstructuur te verwijderen zodat dat ook deze kan worden gerenoveerd. Alleen zo krijgt u een stevige en veilige basis voor uw nieuw dak.
Optie 2: Verder bouwen op de bestaande dakopbouw
Is uw huidig dak nog in relatief goede staat? Dan kan u overwegen om hierop verder te bouwen. Dit is minder ingrijpend en biedt meerdere voordelen.
1. Kostenbesparing
U bespaart flink wat kosten. Zo vermijd u de afbraakkosten en hoeft u in sommige gevallen geen nieuw dampscherm aan te brengen. Dat maakt deze aanpak vaak aantrekkelijk voor uw portemonnee.
2. Minder extra isolatie
Als de bestaande isolatie op het dak nog voldoet aan de kwaliteitsvereisten, moet u minder nieuwe isolatie aanbrengen. Dat scheelt niet alleen in de kosten, maar ook in werk.
3. Kortere doorlooptijd
Geen afbraak betekent een kortere renovatieperiode. Uw dak is sneller klaar en de overlast blijft beperkt. Handig als u bijvoorbeeld snel zonnepanelen wilt laten plaatsen.
4. Duurzaamheid
Door de bestaande dakopbouw te hergebruiken, vermijdt u grote hoeveelheden afval. Dat is beter voor het milieu en een duurzame keuze die steeds vaker de voorkeur krijgt.
Welke keuze past bij uw dak?
De juiste keuze hangt af van uw specifieke situatie. Is uw dak nog in goede staat? Dan is verder bouwen vaak voordelig en efficiënt. Bij vochtproblemen, hoogtebeperkingen of een beschadigde draagstructuur is opbreken dan weer de veiligste optie.
Laat uw dak daarom altijd inspecteren door een professional. Een ervaren dakwerker of architect kan precies bepalen wat de beste aanpak is. Zo weet u zeker dat uw dak weer jarenlang meegaat.
Renoveer slim en laat u begeleiden door LID
Een plat dak renoveren is een investering die u met zorg wilt aanpakken. Bij LID helpen we u graag verder. Onze dakwerkers hebben jarenlange ervaring en adviseren u over de beste oplossing voor uw situatie. Of u nu kiest voor opbreken of verderbouwen, wij zorgen voor een kwalitatief en duurzaam resultaat.
Contact
Wil u meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis dakinspectie en een vrijblijvende offerte. Samen zorgen we voor een dak dat klaar is voor de toekomst!
Comments