top of page

Welke bedekking kies je voor een plat dak?

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2022

Wanneer men naar dakbedekking voor platte daken kijkt, gaat het in veel gevallen al snel over pvc-dakbedekking. Pvc, dat staat voor Poly Vinyl Chloride, is dankzij de weerbestendigheid van het materiaal de meest gebruikte vorm van kunststof dakbedekking in ons land, maar dat wil niet zeggen dat het per definitie de beste keuze is. Bij Limburgse Industriële Dakwerken willen we zelfs zo ver gaan om te zeggen dat de relatief korte levensduur van pvc ervoor zorgt dat TPO een veel beter alternatief is qua kunststof dakbedekking voor platte daken. Lees verder om te ontdekken wat TPO is, wat de voordelen ervan zijn en waarom dit wordt gezien als een van de betere prijs tegenover kwaliteit verhoudingen in dakbedekking.

Wat is TPO?


TPO (Thermoplastisch Elastomeer op Olefinbasis) is een vorm van kunststof dakbedekking die meer en meer gebruikt wordt in België. Dat komt, onder meer, doordat het perfect bruikbaar is voor vrijwel alle soorten daken, waaronder industriële daken, daken met complexe vormen en daken waarop zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Als bijzonder elastische kunststof wordt het vandaag de dag vooral gebruikt voor het afdichten van platte daken.


Waarom TPO verkiezen boven pvc voor uw dakbedekking?


Om eerlijk te zijn heeft pvc heel wat voordelen voor de bedekking van daken. Het is sterk en licht van gewicht tegelijk, het is zeer waterdicht en het is verkrijgbaar in ontelbaar veel kleuren, wat het design-aspect van uw dak ten goede kan komen. Ook kan pvc volledig worden gerecycled en houdt deze groeiende wortels tegen waardoor het ook voor groendaken een goede optie is. Natuurlijk dragen de relatief goedkope prijs en het onderhoud ook bij aan de populariteit van pvc.


Dit laatste punt is echter wat misleidend, want alhoewel de aanschaf- en onderhoudskosten van pvc-daken vrij laag zijn, is de gemiddelde levensduur van een pvc-dak dat ook. Dat zorgt er dus voor dat u als eigenaar van een pvc-dak relatief snel opnieuw dakbedekking zal moeten aanbrengen. In de big picture is pvc dus niet zo goedkoop en duurzaam als u op het eerste zicht zou denken.


Dit is waar TPO in beeld komt. Bij LID zijn wij overtuigd van de kwaliteiten van TPO als materiaal voor gunstig geprijsde dakbedekking van uitstekende kwaliteit. Het is over het algemeen een tikkeltje duurder dan pvc, maar omdat TPO geen weekmakers bevat, gaat de dakbedekking aanzienlijk langer mee. Met andere woorden, voor een TPO-dakbedekking ligt de prijs per vierkante meter misschien een fractie hoger dan voor pvc-dak, maar de langere levensduur zorgt ervoor dat u uiteindelijk alsnog minder duur uit bent. Daar komt nog bij dat TPO qua uitzicht vrijwel identiek is aan pvc.


Wenst u meer informatie over TPO-dakbedekking en de voordelen ervan ten opzichte van pvc? Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor advies op maat.106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page